گزارش خبری جامع مراسم افتتاحیه دومین کنگره ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان در تبریز
آئین آغاز به کار دومین کنگرهی ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان با حضور رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، معاون رییس سازمان دامپزشکی کشور، معاون پژوهش و فناوری و مدیران دانشگاه تبریز، اعضای انجمن علمی بیماریهای انگلی دام و بیماریهای مشترک انسان و حیوان، اساتید برجستهی دامپزشکی دانشگاههای کشور و جمعی از مسئولین استانی در دانشکدهی دامپزشکی دانشگاه تبریز برگزار شد.
دکتر موسوی رییس دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز در آغاز دومین کنگرهی ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان طی سخنانی ضمن خیرمقدم به میهمانان و اساتید شرکت کننده ابراز امیدواری کرد برگزاری این کنگره بتواند زمینه مناسبی برای ایده های جدید علمی و پیشرفت دامپزشکی فراهم آورده و شرکت کنندگان لحظات خوبی را در شهر تبریز سپری نمایند
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز:
برگزاری کنگره ملی بیماریهای انگلی دام مصداق بارز حل مسائل جامعه است
دکتر جلال شیری معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز در ابتدای این آئین طی سخنانی اظهار کرد: در حال حاضر بالغ بر ۲۰ هزار دانشجو و ۸۰۰ عضو هیأت علمی در دانشکدهها و پژوهشکدههای مختلف دانشگاه تبریز مشغول به فعالیت هستند و سهم بزرگی از پیشرفت و توسعهی علمی کشور را برعهده دارند.
وی ادامه داد: در طول دو سال اخیر خبرهای بسیار خوبی در خصوص جایگاه علمی دانشگاه تبریز منتشر شده است؛ بهطوریکه در نظام رتبهبندی شانگهای موفق شدیم صعود بی نظیر ۲۰۰ پلهای، در نظام رتبهبندی تایمز صعود ۱۰۰ پلهای و در بخش پژوهش نیز صعود ۳۵۰ پلهای را کسب کردیم که این موفقیتها در سایهی همت و تلاش اساتید، دانشجویان و کارکنان رقم خورده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز با اشاره به تدوین برنامهی راهبردی این دانشگاه و تصویب آن در هیأت امنای دانشگاه خاطرنشان کرد: شاخصهای کمی و کیفی گواه هستند که دانشگاه در مسیر عمل به برنامهی راهبردی خود در حال حرکت است و در این راه بیانات رهبر معظم انقلاب را در خصوص "حرکت در مرزهای دانش" و "حل مسائل جامعه" را سرلوحه کار خود قرار دادهایم و برگزاری این کنگره با موضوع بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک بین انسان و حیوان مصداق حل مسائل جامعه است.
وی خطاب به دانشجویان حاضر در این کنگره نیز گفت: از شما دانشجویان عزیز میخواهم این کنگرهی ملی را که اساتید برجستهی دامپزشکی نیز حضور دارند، غنیمت شمارید و دست در دست هم دهیم تا دانشگاه را در نیل به این دو هدف بزرگ موفق شویم.
دکتر شیری در خاتمه تأکید کرد: امیدواریم این رویداد مهم در راستای رسیدن به هدف حرکت در مرزهای علم و حل مسائل جامعه و کمک به رشد حرکت پرنشاط علمی و پژوهشی دانشگاه مثمر ثمر باشد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی:
در کنار بحث امنیت غذایی بحث ایمنی غذایی نیز حائز اهمیت است
دکتر علیرضا منادی رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناروی مجلس شورای اسلامی نیز طی سخنانی در این آئین اظهار کرد: دامپزشکی نقش بسیار مهمی در تأمین سلامت انسانها دارد بهطوریکه از یک هزار و ۷۵۰ جِرم زنده، ۸۳۴ جِرم مشترک بین انسان و حیوان است که این موضوع جایگاه مهم دامپزشکی را نشان میدهد.
وی ادامه داد: اگر امروز سازمان دامپزشکی وجود نداشت، ۱۰ها وزارت بهداشت نیز پاسخگوی بیماریها و مشکلات مربوط به دامپزشکی نمیشد و در حال حاضر وجود انگلها تاثیر زیادی در اقتصاد و افت تولید دارند و ما باید به صورت جدی با انگلها مقابله کنیم.
نمایندهی مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: بحث حفظ سرمایهی دامی جزو مهمترین موضوعات در کشور است و دامپزشکها بهعنوان سربازان گمنام این عرصه، حافظان سرمایهی دامی کشور محسوب میشوند.
وی خاطرنشان کرد: در کنار بحث امنیت غذایی، بحث ایمنی غذایی نیز حائز اهمیت است. ایمنی غذایی یعنی اینکه ما بر سر سفرهی سالم و ایمن بنشینیم و در واقع هرچقدر دامداران و دامپزشکها کار خود را به درستی انجام دهند، به همان اندازه ما با خیال راحت بر سر سفره مینشینیم.
دکتر منادی با اشاره به افزایش امید به زندگی در ایران بعد از انقلاب اسلامی، یادآور شد: مهمترین عامل افزایش امید به زندگی در ایران رعایت بهداشت و مسائل مربوط به دامپزشکی است و دامپزشکی سهم زیادی در این موضوع دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در مجلس شورای اسلامی گفت: در حال حاضر ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان در کشور مشغول به فعالیت هستند و خوشبختانه با تأسیس این قانون، موانع بیمهای، مالیاتی، گمرکی و... از مسیر شرکتها برداشته شده است و برخلاف گذشته که اساتید نمیتوانستند شرکت تأسیس کنند، اکنون اسایتد میتوانند با تأسیس شرکت دانش بنیان در مسیر تبدیل علم به ایده حرکت کنند.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناروی مجلس شورای اسلامی در خاتمه با اشاره به بحث پلکانی کردن مالیات اساتید دانشگاه گفت: خوشبختانه با صحبتهایی که با رئیس جمهوری و وزیر علوم داشتیم، این موضوع رفع شد و رئیس جمهوری نیز این موضوع را به وزیر علوم ابلاغ کرد.
رئیس دومین کنگرهی ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان:
حدود ۳۰ درصد از ضایعات دامی به بیماریهای انگلی اختصاص دارد
رئیس دومین کنگرهی ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان گفت: حدود ۳۰ درصد از ضایعات دامی به بیماریهای انگلی اختصاص دارد
دکتر سیدحسین حسینی نیز در این آیین اظهار داشت: در اهمیت دامپزشکی همین بس که این علم متولی سلامتی دام به شمار میرود و بیماریهای دامی در دو موضوع اقتصاد و بهداشت نیز بسیار تأثیرگذار است؛ بهطوریکه براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی حدود ۳۰ درصد از ضایعات دامی به بیماریهای انگلی اختصاص دارد که عدد بسیار بزرگی است.
رئیس دومین کنگرهی ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان یادآور شد: اقدامات بسیار خوبی در بحث دامپزشکی کشور انجام شده است؛ به طوریکه در اوایل انقلاب دامداران اصلا تمایلی به درمان دامها نداشتند. متاسفانه علیرغم تمامی اقدامات انجام شده از جمله خدمت به خودکفایی در گوشت، همچنان شاهد خسارت اقتصادی در اثر بیماریهای انگلی هستیم و باید به سمت حل این مشکلات حرکت کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: در حال حاضر ۵۰ عنوان بیماری انگلی وجود دارد که ۴۰ نوع از این بیماریها منشا دامی دارد؛ لذا موضوع بهداشت نیز بسیار حائز اهمیت است ولی متأسفانه در نگاه کلان نقش دامپزشکی مورد توجه قرار نمیگیرد.
دکتر حسینی با اشاره به وجود ۲۰ نوع بیماری مورد غفلت قرار داده شده در جهان، گفت: از این تعداد هشت بیماری شامل بیماریهای انگلی است و در حال حاضر یک میلیارد انسان به این بیماریها مبتلا شدهاند و علت اصلی غفلت از این بیماری، قرار نگرفتن در برنامههای راهبردی دولتها است.
رئیس انجمن علمی بیماریهای انگلی دام و بیماریهای مشترک انسان و حیوان در خاتمه خطاب به محققان و دانشجویان جوان این حوزه گفت: آیندهی علم انگل شناسی به کیفیت و کمیت تحقیقات جوانان بستگی دارد و وظیفهی ما است که بهعنوان محقق، چالشهای این علم را پیگیری و حل کنیم
وی همچنین این کنگره را مهمترین رویداد در حوزهی دامپزشکی کشور خواند و گفت: نقطهی حائز اهمیت این برنامه بیان اهمیت بیماریهای انگلی و چالشها و مسائل در حوزهی بیماریهای انگلی میباشد.
دومین کنگرهی ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان به مدت دو روز با شرکت بیش از 300 نفر دانش پژوهان و دامپزشکان کشور در دانشکدهی دامپزشکی دانشگاه تبریز برگزار می شود
معاون بهداشتی و پیشگیری رئیس سازمان دامپزشکی کشور تاکید کرد؛
ضرورت ایجاد شورای عالی تخصصی بیماریهای مشترک انسان و حیوان
دکتر داود سلیمانی معاون بهداشتی و پیشگیری رئیس سازمان دامپزشکی کشور طی سخنانی در این آئین اظهار کرد: علی رغم اهمیت بحث دامپزشکی و وجود تمامی مشکلات در این عرصه، سازمان دامپزشکی کشور مورد غفلت قرار گرفته است؛ به طوریکه 140 نفر از کارکنان استان بازنشسته شده اند ولی نفرات جایگزین وارد سازمان نشده اند لذا در حال حاضر در بحث نیروی انسانی رو به افول هستیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر جای خالی رشتهی اقتصاد دامپزشکی به شدت احساس میشود؛ درحالیکه در بسیاری از مواد غذایی تائید و گواهی ساطمان دامپشکی معتبر و حائز اهمیت است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور تاکید کرد: ما برای اینکه وزارت بهداشت و سایر سازمانهای مشترک را در کنار خود ببینیم و به دستاورهای واحد برسیم نیازمند ایجاد شورای عالی تخصصی بیماریهای مشترک انسان و حیوان هستیم.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور در خصوص نقش اقتصادی و بهداشتی انگلها در لاشه و ضمائم خوراکی دام در کشتارگاهها نیز گفت: خسارات اقتصادی بیماریهای انگلی در گوسفند، بز و گاو شامل مرگ، کاهش وزن و کاهش تولید پشم، کاهش تولید گوشت و شیر، ضبط کبد، قلب و سایر اندامهای داخلی است. گاهی این بیماریها زمینه ساز رخداد سایر بیماریها هستند.
وی با بیان اینکه انگلهای کبدی و بهخصوص فاسیولوزیز میتوانند زمینه ساز سایر بیماریها نیز باشند، افزود: اسپوهای باکتری بنام کلستریدیوم نوای در گوسفند و بز و گاهی در گاو در بافتهای تخریب شده توسط انگلهای کبدی، شروع به تکثیر کرده و تکثیر باکتری موجب ترشح سم بهداخل جریان خون و بیماری Infectious necrotic hepatitis و موجب مرگ سریع حیوان میشود. با وجود اینکه کلستریدیوم نوای همواره در محیط حضور دارد، سیاه مرض در مناطقی بروز میکند که جمعیت گوسفند و کرم کپلک کبد بالا باشد.
دکتر سلیمانی خاطرنشان کرد: تعدادی از بیماریهای انگلی دام میتوانند در بهداشت عمومی و بهعنوان آلودگیهای انگلی قابل انتقال بین انسان و حیوان مطرح شوند که اهمیت آسیبهای وارده به انسانها با خسارات اقتصادی ناشی از آنها قابل مقایسه نمیباشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: میزان کشتار دام و گوشت تولیدی کشور در سال 1401 شامل بیش از 14 میلیون رأس دام کشتاری کوچک (گوسفند و بز) با وزن 279 میلیون کیلوگرم و بیش از یک میلیون و 400 هزار رأس و نفر دام کشتاری بزرگ (گاو، گاومیش و شتر) با وزن 296 میلیون کیلوگرم میباشد.
دکتر سلیمانی افزود: متأسفانه بهدلیل وجود انگل ضایعات انگلی، مقدار 3 میلیون و 604 هزار کیلوگرم معادل 2 هزار میلیارد تومان میزان ضبطی ما در کشتارگاه در سال 1401 بود. اما با وجود این خسارت زیاد، ما حاضر نیستیم سرمایهگذاری در حدود 100 میلیارد تومانی را انجام دهیم تا از بروز این خسارات جلوگیری کنیم. امیدواریم با تأسیس شرکتهای دانش بنیان بتوانیم کمبودها و مشکلات این حوزه را جبران کنیم
دبیر علمی دومین کنگره ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان :
در این کنگره 74 مقاله به صورت سخنرانی و 237 مقاله به صورت پوستر از سوی کمیته علمی پذیرفته شده است
دکتر بهنام مشگی دبیر علمی دومین کنگره ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان نیز در این کنگره طی سخنانی برگزاری این کنگره را محلی مناسب برای تبادل ایدههای نوین علمی، آشنایی با پژوهشهای عرصه انگلشناسی، بحث و تبادل نظرات و ارتباطات آموزشی-پژوهشی-ترویجی عنوان کرد و گفت: در دنیای امروز شاهد توسعهی روزافزون علوم بین رشتهایی هستیم و به وضوح انگلشناسی هم خالی از این مزیت نیست. باور داریم کنگره پیشرو می تواند تبلور و تجلی بالندگیهایی دو چندان باشد.
به گفته وی در این کنگره 74 مقاله به صورت سخنرانی و 237 مقاله به صورت پوستر از سوی کمیته علمی دومین کنگره ملی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان پذیریفته شده است
دکتر مشگی بابیان اینکه این همایش توسط انجمن علمی بیماریهای انگلی دام و انگلهای مشترک انسان و حیوان و دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز با همکاری سازمان دامپزشکی و سازمان نظام دامپزشکی کشور برگزار می شود و مرکز تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، مرکز تحقیقات کنه و بیماریهای منطقه و دانشکدههای دامپزشکی 9 دانشگاه کشور در آن مشارکت دارند،گفت: بیماریهای انگلی مشترک انسان و حیوان، بیماریهای انگلی نوپدید و بازپدید، اپیدمیولوژی بیماریهای انگلی، ایمنیشناسی و آسیبشناسی در بیماریهای انگلی، بندپایان و بیماریهای عفونی منتقل شونده توسط آنها، داروهای ضدانگلی و مقاومت دارویی، واکسنهای ضد انگلی، کاربرد مواد بیولوژیک انگلی در درمان و تشخیص، انگلهای آبزیان و حیات وحش، آموزشهای کابردی و آیندهپژوهی در انگلشناسی از جمله موضوعات محوری این کنگره اعلام کرد و گفت: شرکت در این کنگره دارای امتیاز بازآموزی از سازمان نظام دامپزشکی نیز می باشد